Buna seara!
Lucrez la S.C. Cobadi Impex S.R.L. din Targoviste ca inginer instalatii electrice interioare de doua luni si am primit in aceasta perioada doar 300 de lei din 1500 de lei pe luna.
Unde as putea sa depun o plangere impotriva acestei firme?
Firma nu acorda prin contract echipament de protectie si nici scule de lucru, sunt persoane care nu au primit de 4 luni salariul.
La Inspectoratul Teritorial de Munca dupa care sesizati Tribunalul de la localitatea de domiciliu a angajatului cu litigiu de munca, scutit de taxe judiciare
1. Puteti depune sesizarea la ITM . Insa, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
2. Angajatorii sunt obligati sa acorde gratuit lucratorilor echipament individual de protectie, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii (conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006, art. 13 lit. r) si lit. s). Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului - Serviciul Control SSM si/sau Inspectiei Muncii.